Ta ferie - For nettverkets skyld!

Ta ferie - For nettverkets skyld!

nettverking Jul 28, 2017

For en ukes tid siden fanget jeg opp en melding på DN.no om at avtroppende konsernsjef i SEB, Annika Falkengren ikke har tatt ut ferie de siste 12 årene.

Det fremkommer også at hun som kompensasjon får 7 millioner ekstra i en sluttbonus.

Jeg startet en diskusjonstråd på Facebook med spørsmål om dette er OK?

Jeg ser i ettertid at jeg var litt upresis fordi jeg spurte “Hva tenker dere, er det fornuftig å spare ferie i 12år for å få en xtra bonus med seg på vei ut døren? HOT or NOT?”

Jeg mistenker egentlig ikke at hun gjorde det for å få en ekstra bonus. Jeg beklaget den vinklingen underveis.

Debatten gikk allikevel livlig, og de fleste mente at det var feil å ikke ta ferie, blant annet på grunn av at hun da sender feil signal nedover i rekkene.

Enkelte mente at en toppleder selv burde velge, og noen påpekte at det er vanskelig for en toppleder å være fullstendig frikoblet over noe tid. Disse poengene går det an å diskutere langt og lenge, men jeg reagerer fra et annet ståsted.

Jeg er helt sikker på at det er feil, sett fra et Nettverks-ståsted.

Ved å ta ferie, og gjøre noe annet enn å gå på din vanlige jobb vil du i de fleste tilfeller utvide og forsterke nettverket. Hvis du er lite kreativ, kan du be nettverket ditt om tips til hvordan du best fyller et par-tre ferieuker.

Nettverket i dette tilfellet er for eksempel kollegene rundt lunsjbordet. Ut fra de forskjellige forslagene du får, lærer du mer om kollegene, alt fra fun-facts til reelle kunnskaper.  For eksempel hvem som snakker gresk, hvem som kjenner den norske fjellheimen best, hvem som kjenner et titalls operahus i Europa, hvem som…. Du skjønner!

Når du reiser avgårde kommer du av og til i snakk med medreisende, noen ganger blir det ikke mer av det, noen ganger blir det vennskap over lengre tid, eller en ny forretningspartner. Det varierer. Jeg opplever begge deler.

Uansett om du reiser alene, og ikke snakker med andre underveis, så vil du oppleve noe annet enn kontorets vegger.

Selv om du ikke reiser noe sted, kan du være turist i egen by, og oppleve steder du ikke har sett tidligere. Og underveis treffer du igjen noen som kan bli en del av nettverket ditt i fremtiden.

Men Annika Falkengren har vel det nettverket hun trenger?

Nei, nei og nei. I dag har ingen “det nettverket man trenger”. Verden snurrer fortere rundt enn noensinne før, og det skjer nye ting overalt, i alle bransjer.

Fintech er ikke noe unntak, tvert om. Fintech er en bransje der det utvikles stadig nye løsninger, og nye oppstartsbedrifter ser dagens lys jevnlig. Jeg er selv mentor på Fintech-inkubatoren The Factory på Fornebu, som hvert halvår hjelper en håndfull nye initiativ ut i markedet..

For å holde seg oppdatert på det som skjer, må alle stadig utvikle og bygge på nettverket sitt. Enten vi er toppsjefer, mellomledere eller “vanlige ansatte”, men ledere har et særskilt ansvar for å bygge og utvikle nettverkene sine.

P.s. Helt tilfeldig kom jeg på at jeg delte en annen blogg-post på Facebook dagen før DN skrev om Annika Falkengren. Den heter “Go ahead leaders, take that vacation”. Les gjerne den og.

Og ved neste ferietid - Ta ferie, for nettverkets skyld!